Marmara Denizi Ölüyor: MÜSİLAJ

14 Haziran 2021 Pazartesi

Yaklaşık 5 aydır Marmara Denizimiz müsilaj ile savaş vermekte. İlk olarak Tekirdağ kıyılarında görülmeye başlanan deniz salyası, sonrasında Gemlik, Mudanya, Kartal, Pendik kıyıları olmak üzere İstanbul’da görülmeye başlandı. Günümüzde ise Erdek-Balıkesir sahillerini vurmuş durumda. Böyle giderse tüm Marmara’ya yayılacak, belki de Marmara’nın ardından Ege’ye inecek.

İzmir Körfezi’ne gelmesi durumunda ise buradan nasıl gideceği, temizleneceği tam bir muamma. Çünkü İzmir Körfezi, durgun ve pek akıntı olmayan bir denize sahip. Müsilaj ile kaplandığında buradan geçip gitmesi pek mümkün gözükmüyor.

Onur ERDOĞAN

Çevre Mühendisi - Kimyasal değerlendirme Uzmanı

Nedir Bu Müsilaj? Nasıl Oluştu? Zararı Nedir?

Müsilaj, halk arasındaki adıyla deniz salyası; biyolojik ve kimyasal koşulların bir araya gelmesiyle oluşan, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapıdır. Mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi vb. müsilajın ana sebeplerinden olsa da en can alıcısı “kirlilik”tir.

Müsilaj, yukarıdan bakıldığında yalnızca denizin üstünü kaplamış beyaz bir tabaka gibi gözükmekte ve görüntü kirliliği yaratmaktadır. Bu buzdağının görünen yüzü. Tabi bir de buzdağının görünmeyen kısmı var. Asıl felaket maalesef aşağıda. Müsilaj, denizin yüzeyini kaplıyor ve dipteki canlıların nefes almasını engelleyerek onları ölüme sürüklüyor. Aslında bunu yapan müsilaj değil. Müsilajın bu denli büyük bir sorun haline gelmesini sağlayan: çevre kirleticileri… Atıksularını arıtmadan denize verenler, atıklarını denize bırakanlar ve daha bunlar gibi birçok kirletici. Herşey aslında karada başlıyor. En can alıcı sebep olarak söylediğim: KİRLİLİK... Can alıcı diyorum ama lafın gelişi değil maalesef, buzdağının görünmeyen yüzünde birçok deniz canlısının hayatları sona ermiş bulunmakta. Kirlettiğimiz denizlerimizin, doğamızın bir canlının hayatına mal olacağının neden bir türlü farkına varamadık? İnsanoğlu bu ya, ancak kendi canı yandığında pişman oluyor. Tabi maalesef iş işten çoktan geçmiş oluyor.

Peki Müsilaj Nasıl Önlenecek?

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı

Marmara Belediyeler Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlandı. Eylem Planı, 06.06.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından kamuoyuna açıklandı. Eylem planı kapsamında bölgede bulunan atıksu arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek ve atıksu arıtma tesislerinin deşarj standartları 3 ay içerisinde güncellenerek hayata geçirilecek. Ayrıca alıcı ortama deşarj yapan atıksu arıtma tesislerinin tamamı 7/24 online izlenecek.

Dünyamızı Koruma Eylem Planı

Dünyada yaşamını sürdürenler olarak bizlerin de dünyamızı korumak adına kendi içimizde bir eylem planı oluşturmamız gerekiyor:

1. Madde: Doğamızı kirletmemek.

2. Madde: Denizlerimizi kirletmemek.

3. Madde: Dünyamızı kirletmemek.

Marmara Denizi Ölüyor: Buzdağının Görünen Yüzü.

DOĞAMIZ ÖLÜYOR…

DENİZLERİMİZ ÖLÜYOR…

DÜNYAMIZ ÖLÜYOR…

All Blogs